Hírek

A magyar fiatalok 86%-a minden nap hallgat zenét - főleg mobilon

A szervezet és tagjai, így az Artisjus - Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület, az EJI - Előadóművészi Jogvédő Iroda és a MAHASZ - Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége megbízásából 2022-ben is készült reprezentatív lakossági és kiterjedt zenész-szakmai felmérés a zenefogyasztási szokásokról, trendekről, a zenészek helyzetéről.

A ProArt Zeneipari Jelentés legfontosabb megállapításai:

Az 1000 fős reprezentatív lakossági felmérés eredményei:

 

Mörcs témák a Jazzy Rádióban - hallgasd vissza!

Hogyan kerül egy dalszövegrészlet egy pólóra vagy bögrére? Mi mindent véd a jog? Dalcím, fotós/grafikus munkája, logó, hang, szignál, jelmondat, művésznév… Hogyan lehet ezzel pénzt keresni? Mit tegyek, ha engedély nélkül használják fel a művem?

Hallgasd vissza a 2021. december 3-i műsorban elhangzó interjút ide kattintva vagy az alábbi lejátszóban:

MÖRCSFESZTIVÁL 2021: zenei kuponhétvégét szervez a ProArt

A ProArt a "Fair Play a zenéért" tudatossági kampánya részeként összegyűjtötte a hazai merchpiac szereplőit. Egy közös online felület formájában a rajongók elé tárják a magyar zenekarok, előadóművészek ajándéktárgyainak kínálatát: zenekari póló, pulóver, bögre, vászontáska, tolltartó, kitűző, kulacs, tornazsák...

Nézd élőben a Nagy Diák Zenei Teszt döntőjét!

A ProArt - Szövetség a Szerzői Jogokért és a DUE Médiahálózat kezdeményezésére létrejött program célja, hogy a fiatalok körében egyedi, rendhagyó és edukatív formában népszerűsítse a jogszerű zenefogyasztást, valamint megismertesse a szerzői jogok pozitív szerepét és jelentőségét.

Nézd élőben a döntőt május 14-én, pénteken 11-től a www.fairplayhungary.hu főoldalán!

Rekordév után összeomlás: a zeneipar számokban

A magyar zeneipar két nagy szegmense a hangfelvétel- és az élőzenei iparág, előbbi 21,5 milliárd Ft, utóbbi 52-55 milliárd Ft-os értéket teremtett 2019-ben.

hangfelvételek felhasználása utáni bevételekben 2018-ról 2019-re 12%-os növekedés volt, ez az elmúlt évtized legnagyobb emelkedése. A növekedés javarészt a digitális bevételek (+36,4%) és a közös jogkezelés (+9,7%) megerősödésének köszönhető, míg a fizikai példányok értékesítéséből származó bevételek stagnáltak.