1 milliárd forintos növekedés a magyar zeneiparban

Megjelent a ProArt Zeneipari Jelentés 2019 "A zeneipar számokban" címmel, amely bemutatja a 2018-as év meghatározó iparági eredményeit. Az időközi felmérés eredményeiből adunk alább egy exkluzív előzetest.

ProArt - Zeneipari Jelentés 2019

Hazai hangfelvétel-iparág


A hazai hangfelvétel-iparág (benne a hangfelvétel-kiadói bevételek mellett szerzői és előadói jogdíjakkal) folyamatos növekedést mutat 2015 óta. Ez egybevág a globális iparág trendjeivel, amelynek bevételei négy éve folyamatosan emelkednek. A növekedés mértéke 2017-ről 2018-ra 9.7% volt, amely a nemzetközi lemezkiadók szövetsége (IFPI) által mért legnagyobb éves növekedés.


Magyarországon a legdinamikusabb növekedést a tavalyi év hozta, 2017-hez viszonyítva valamivel több mint 1 milliárd forinttal magasabb bevétellel, ami 5,6%-os növekedést jelent 2017-hez viszonyítva. Ennek a növekedésnek legnagyobb része a digitális értékesítések emelkedéséhez köthető, amely érték 0,8 milliárd forinttal nőtt egy év alatt, ami több mint 50%-os növekedést jelent. A digitális értékesítésen belül az audiostreaming (pl. Deezer, Spotify) 57%-ot, a videostreaming (YouTube) pedig 59%-ot nőtt 2017-hez képest.

Digitális szegmens bevételeinek alakulása Magyarországon (millió Ft)
Digitális szegmens bevételeinek alakulása Magyarországon (millió Ft)

 

A CD-piacon belül a nemzetközi eladások folyamatosan csökkennek, a hazai a 2017-es nagy visszaesés után 2018-ban stabil maradt. 2018-ban az eladott vinyl hanglemezek 95%-a nemzetközi album volt, míg a CD-ken belül csak 18% az arányuk. A nem zenei szegmens (hangoskönyvek) folyamatosan nő, a CD-eladások kismértékű növekedése ennek köszönhető.

 

Hol van a legtöbb koncert?


2018-ban összesen 48,2 ezer koncert (élőzenés fellépés) volt Magyarországon. Ezek túlnyomó többsége (ahogy 2017-ben is) könnyűzenei koncert (45,2 ezer). A koncertek szempontjából a legkiemelkedőbb város Budapest: 2018-ban 14,6 ezer koncert helyszíne volt a főváros, 1000 lakosra 8,3 koncert jutott. Budapest után a legtöbb koncertet Szegeden tartották (lakosságarányosan ugyanannyit, mint Budapesten), majd Győr, Debrecen és Pécs következik. Lakosságarányosan Veszprém, Sopron, és persze Siófok kiemelkedő, ami kisvárosként a 10. helyre került.

Élőzenés fellépések száma (2018)


Mennyi bevételt hoz egy kiemelt dal?


A 2017. évi ProArt Zeneipari Jelentés megvizsgálta néhány kiemelkedő hangfelvétel jövedelemtermelő képességét: egy friss, a rádiók, TV-k, DJ-k által gyakran játszott nagy sláger egy év alatt 5 millió forint körüli jogdíjbevételt generál az alkotóknak (szerzők, előadók, hangfelvétel-előállítók). Rajtuk keresztül ez a bevétel jelenti a megélhetést a felvétellel dolgozó összes közreműködőnek is.

8 kiemelkedő dal jövedelmezősége, típus szerint 2018-ban
8 kiemelkedő dal jövedelmezősége, típus szerint 2018-ban

 

Fontos hangsúlyozni azonban, hogy a fentiek mindegyike egy-egy, a maga kategóriájában kiemelkedő sikert mutat; milliós nagyságrendű bevételt generálni képes dalokból még mindig igen kevés van egy évben.


A teljes Zeneipar helyzete számokban 2019 jelentés letölthető a www.zeneipar.info oldalról.


A ProArt Szövetség a Szerzői Jogokért alapítói a magyarországi közös jogkezelő egyesületek: az Artisjus, az EJI, a Filmjus, a Hungart és a MAHASZ. A szövetség kiemelt célja a társadalom figyelmének felkeltése az alkotás értéke és a szerzői jog jelentősége iránt.