A mesterséges intelligencia köré épül a XI. Music Hungary Konferencia & Showcase programja

A XI. Music Hungary Konferencia & Showcase fókusza a MI és TI, azaz a Mesterséges Intelligencia és Természetes Intelligencia a zeneiparban. A témaválasztás célja az, hogy megvizsgálják, hogyan lehet harmóniát teremteni a Mesterséges Intelligencia és művészet között, hogyan ölelje magához a zenei szektor a technológiát, és fordítsa a javára. A november 7-9-én Veszprémben tartott konferencia, aminek már harmadik éve főtámogatója a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt, tavaly rekord látogatószámot ért el, és a szervezők idén még nagyobb érdeklődésre számítanak.

Tágítani a határokat: a mesterséges intelligencia köré épül a XI. Music Hungary Konferencia & Showcase programja

A Music Hungary Szövetség szeptember 5-én tartott sajtóreggelijén Weyer Balázs, a Szövetség elnöke mutatta be a Konferencia idei programkurátorát, Márton Andrást (zenész, KFT együttes), akivel közösen választották a konferencia fókusztémáját. A 11. Konferencia & Showcase része a második Music Hungary-díjátadó gálája is, amit idén az Expresszóban fognak tartani. Ezzel kapcsolatban Weyer kiemelte, hogy a díj célja, amellett, hogy nagyobb láthatóságot biztosítson a zeneipari szereplőknek, a szervesen kapcsolódó kreatív szektorokra is figyelmet irányítson, ilyen a nyolc díjkategóriából a vizuál, a crossover vagy az inspiráció díj is. Szintén kiemelte, hogy az idei kuratórium kizárólag nőkből áll, és ezt fontos üzenetnek tartják. 

A szakmai programról Márton András beszélt, aki elmondta, hogy a MI ugyan nem újkeletű a zeneiparban sem, ám a program összeállításánál fontosnak tartotta, hogy a témát ne csak a zeneipar határain belül, hanem azon túlmutatóan is megvizsgálják. “A panelek összeállításánál igyekszünk olyan hazai és külföldi meghívottakat találni a zeneiparon belül és kívül, akik példákkal is illusztrálni tudják, hogyan tudjuk ezt a technológiát hasznos eszközzé tenni.” Elmondta, hogy lesznek olyan programok is, amelyek célja edukatív, a zenei szereplők gyakorlati eszköztárát bővíti majd, például a koncertszervezés vagy a szerzői jog változásai terén. “Szerettem volna felrázni a programot humorral is, mint a fürdőkádban éneklő verseny, de végül maradtunk az olyan különlegesebb programoknál, mint például ifj. Kurtág György közönség-improvizációs projektje.”

Weyer Balázs elmondta, hogy a 11 éve indult Music Hungary Konferenciának immáron harmadik éve szerves része a showcase-zenei program is, amivel a Szövetség célja, hogy a legígéretesebb, friss hazai produkciókat bemutassa a szakmai közegnek, és ezzel potenciálisan további lehetőségeket nyisson meg a fellépők előtt. A korábbi években olyan előadók léptek fel a showcase-en, mint a rangos európai Music Moves Europe Talent Awards díjazott Deva, a hazai folkoz bátran nyúló Mordái és Kacaj, vagy a tömegeket megmozgató Hundred Sins

A koncertprogram idén is három helyszínen, az Expresszóban, a Teremben és a Papírkutyában lesznek, a showcase koordinátora, Czeglédi Szabolcs (Akvárium, Bánkitó Fesztivál) szerint az idei lesz az eddigi legerősebb lineup, amit hamarosan nyilvánosságra is hoznak majd. Weyer itt is kiemelte, hogy a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekttel együttműködve tudnak ennyire színes programot összeállítani, és külön fontos, hogy Veszprém (2019-ben nyerte el az UNESCO Zene Városa címet)  ad otthont a rendezvénynek, ami minden évben összefogja a zeneipari szereplőket, tudásátadással és professzionális attitűddel gazdagítja a közeget.  


Early bird jegyek »

 

Fotók: Oláh Adél